Affiliate Website Verkopen: Alle beste infos voor 2023

Affiliate Website Verkopen

Het verkopen van je eigen affiliate website kan een goede manier zijn om financieel te profiteren van het werk dat je er al in hebt gestoken. In dit artikel leg ik uit wat een affiliate website is, de redenen om deze te verkopen, hoe je de waarde bepaalt en wat de belangrijkste tips zijn voor een succesvolle verkoop. Met de juiste aanpak en voorbereiding kun je er zowel financieel als professioneel van profiteren.

Wat is een affiliate website?

Een affiliate website is eigenlijk niets anders dan een normale website, met het verschil dat de eigenaar geld verdient aan commissies in plaats van directe productverkopen. Het is een populair verdienmodel voor online ondernemers omdat het weinig kapitaal vereist en relatief gemakkelijk op te zetten en te beheren is.

Definitie Affiliate Website Verkopen

Zoals eerder genoemd is een affiliate website een website waarmee de eigenaar geld verdient door het aanbevelen van producten of diensten van derden en hier commissie over te ontvangen. Concreet betekent dit dat de eigenaar affiliate links plaatst naar bijvoorbeeld shops, boekingsplatforms of andere diensten. Wanneer bezoekers via die links een aankoop maken ontvangt de eigenaar een percentage van de omzet. Ditpercentage varieert meestal tussen de 1-10%, soms ook hoger. Het grote voordeel is dat de eigenaar geen eigen producten of diensten hoeft aan te bieden.

Hoe het werkt

Om als affiliate website eigenaar commissies te kunnen verdienen, moet je je eerst aanmelden bij affiliate marketingprogramma’s van andere bedrijven. De meest bekende programma’s zijn bijvoorbeeld Amazon Associates, Bol.com, Booking.com en iTunes affiliate. Daarnaast is natuurlijk een groot aanbod aan affiliate netwerken. Als je bent aangemeld, krijg je toegang tot speciale affiliate links die je kunt embedden of plaatsen op je website. Deze links bevatten een unieke tracker zoals een cookie, zodat het bedrijf precies kan zien vanaf welke website de bezoeker komt.

Wanneer zo iemand via jouw link een aankoop maakt, ontvang je binnen enkele weken je commissie op je affiliate account. Hoe hoger de omzet door de aankoop, hoe hoger jouw verdiende percentage. Een goed draaiende affiliate website met veel traffic kan zo een aardige extra inkomstenbron opleveren.

Waarom je affiliate website verkopen?

Het opbouwen en onderhouden van een affiliate website vergt tijd en energie. Na verloop van tijd kan de trek om dit vol te houden afnemen, of kan een onverwachte gebeurtenis roet in het eten gooien waardoor de website tijdelijk of permanent verwaarloosd raakt. Met het verkopen van de website kun je er financieel van profiteren en de toekomst ervan veiligstellen.

Potentiële winst

Stel je hebt in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het opbouwen van jouw website, hem geoptimaliseerd voor zoekmachines en een vast publiek opgebouwd. Als gevolg daarvan draait hij goed en levert hij maandelijks een bepaald bedrag op aan affiliate inkomsten. Voor de huidige eigenaar biedt het verkopen van de website dan een interessante kans. De website is waarschijnlijk meer waard op de markt dan wat je er zelf tot nu toe aan hebt verdiend. Bovendien hoef je hem dan niet langer zelf in stand te houden en ben je financieel ‘af’ van het project. Voor de koper biedt het juist weer nieuwe mogelijkheden om waarde toe te voegen. Zo ontstaat er een win-winsituatie.

Marktbehoeften

Voor potentiële kopers is een goedlopende affiliate website interessant om verschillende redenen:

  • Ze kunnen de bestaande traffic en inkomstenstromen overnemen als extra verdienmodel
  • Het vormt een kans om zelf te starten met affiliate marketing zonder een site van de grond af aan te hoeven opbouwen
  • Geavanceerde sites bieden mogelijkheden om deze professioneler uit te bouwen en meer omzet te genereren
  • Voor bedrijven is het een manier om hun affiliate netwerk te vergroten

Kortom, er is zowel vraag als aanbod op de markt voor het overnemen van succesvolle affiliate websites. Met de juiste benadering kan zowel de verkoper als de koper er voordeel uit halen.

Hoe bepaal je de waarde van je website?

Bij het bepalen van de waarde van je affiliate website, zijn er een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Dit geeft zowel jou als de potentiële koper inzicht in het rendement en potentieel.

Verkeersgegevens

Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel bezoekers de website momenteel trekt. Kijk hierbij naar zowel het aantal unieke maandelijkse bezoekers als het aantal paginabezoeken. Hoe meer relevante pageviews, hoe aantrekkelijker jouw site is voor adverteerders en affiliates. Bepaal ook welke populairde pagina’s en onderwerpen het meest worden bezocht, dit geeft inzicht in de interesses van het doelpubliek. Ten slotte is het nuttig om te zien vanaf welke zoekmachines, social kanalen of doorverwijzers bezoekers binnenkomen. Dit geeft informatie over hoe succesvol jouw promotiestrategien zijn.

Inkomstenhistorie

Naast verkeersgegevens is het voor de inschatting van de waarde cruciaal om inzicht te geven in de financiële prestaties. Bepaal daarom nauwkeurig de netto maandelijkse en jaarlijkse inkomsten over de afgelopen periode. Hoe hoger en constanter de inkomsten, hoe aantrekkelijker dit is voor potentiële kopers. Wees transparant over zowel de komstionering als eventuele andere bronnen van inkomsten zoals advertenties. Voor serieuze kopers is het belangrijk vertrouwen te hebben in de continuïteit.

SEO-prestaties

Tot slot zijn ook de technische en SEO-prestaties van de site van belang. Bepaal in welke keywords de site goed scoort en waar deze positie te danken is aan (bijvoorbeeld kwaliteitscontent). Toon ook data over de laadtijden, mobilenumatischheid en andere belangrijke succesfactoren. Dit geeft zowel inzicht in het potentieel om deze positie vast te houden als de ruimte die nog is voor verbetering. Een professioneel ogende en goed geoptimaliseerde site zal een hogere prijs opleveren.

Tips voor het verkopen van je website

Zorg voor een soepele en succesvolle verkoop met de volgende tips:

Voorbereiding

Zorg ervoor dat alle benodigde informatie en data over de website netjes gebundeld en toegankelijk is voor geïnteresseerden. Denk aan volledige verkeers- en inkomensrapporten, technische specificaties, documentatie en eventuele andere relevante assets. Verwijder wel persoonlijke informatie om vertrouwelijkheid te waarborgen. Een goede voorbereiding draagt bij aan een vlotte en professionele indruk.

Prijsstelling

Bepaal op basis van bovenstaande analyse een realistische vraagprijs. Houd hierbij zowel rekening met de eigen tijdsinvestering als de potenties. Een te hoge prijs zal de interesse afnemen, een te lage prijs leidt tot minder winst. Denk ook aan het bieden van een gedeeltelijke betaling na levering van de website om vertrouwen te creëren.

Kies het juiste platform

flippa

Wanneer je het publiek voor de verkoop van je affiliate website wilt vergroten, zijn platforms als Flippa en Empire Flippers een goede optie. Dit zijn internationale marktplaatsen die zich specifiek richten op het verhandelen van online bedrijfjes en websites.

Flippa is ’s werelds grootste online marktplaats voor het kopen en verkopen van websites, domeinnamen, apps en online bedrijven. Elke maand staan er duizenden sites te koop op Flippa, afkomstig uit landen over de hele wereld. Dit brengt je als verkoper in contact met een zeer divers en internationaal publiek aan potentiële kopers.

Een andere optie is Empire Flippers. Dit platform profileert zich met name op het gebied van affiliate sites, informatieve sites en andere online bezittingen die maandelijks inkomsten genereren. Net als Flippa heeft Empire Flippers kopers en verkopers zitten wereldwijd, van Amerika en Europa tot in Azië en het Midden-Oosten.

Door je website te promoveren op platforms als deze kun je dus een veel groter bereik creëren dan alleen nationaal. Dit zorgt ervoor dat je site vanuit meer landen en cultuurgebieden ontdekt kan worden. Dit vergroot zowel de potentiële kopersschare als de kans op een interessante deal. Het is dan ook zeker het overwegen waard om je affiliate site hier aan te bieden.

Onderhandelingstips

Wees flexibel op bepaalde onderdelen van de deal zoals betaaltermijnen. Ook kun je voorstellen om een deel van de vergoeding afhankelijk te maken van toekomstige prestaties. Dit stimuleert beide partijen. Leg ook duidelijke afspraken vast over ondersteuning na de overdracht. Vraag om referenties van geïnteresseerden en check deze grondig. Een sluitende deal komt zowel jou als de koper ten goede.

Veelvoorkomende valkuilen en hoe ze te vermijden

Bij het verkopen van jouw website kun je tegen een aantal valkuilen aanlopen. Met de juiste aanpak voorkom je problemen:

Overwaardering

Een veel gemaakte fout is het te hoog inschatten van de werkelijke waarde. Kopers zullen afhaken bij een onrealistisch hoge prijs. Ga objectief te werk en bied ruimte voor onderhandeling.

Slechte voorbereiding

Onvoldoende transparantie over de cijfers en structuur stelt kopers niet in staat een goede inschatting te maken. Zorg dat alle benodigde informatie direct beschikbaar en toegankelijk is.

Juridische overwegingen

Wanneer er auteursrechten, domeinnamen of andere intellectuele eigendommen zijn, moet de overdracht hiervan netjes geregeld zijn. Voeg desnoods een juridisch advies toe aan het verkoopproces.

Conclusie

Met de juiste benadering en voorbereiding kun je het verkopen van jouw affiliate website zowel financieel als professioneel als een succes beschouwen. Zorg voor transparantie, realisme en flexibiliteit. Zet je website professioneel in de markt en kom tot een deal waar zowel jij als de koper tevreden mee is.

Veelgestelde vragen

Hier volgen de veelgestelde vragen over het verkopen van een affiliate website:

Hoe lang duurt het gemiddeld voordat een affiliate website verkocht is?
Dit is erg individueel, maar gemiddeld duurt het 1 à 3 maanden vanaf de start van de verkoop tot een deal rond is. Een zorgvuldige voorbereiding en positionering kunnen dit traject verkorten.

Kan ik de website zelf verkopen of moet ik een makelaar inhuren?
Zowel zelf als met een makelaar verkopen is mogelijk. Een makelaar brengt meer expertise en een groter netwerk, waardoor de kans op een deal sneller tot stand komt. Maar zelf proberen is ook zeker de moeite waard.

Moet ik de website al af zijn voor de verkoop?
Nee, een website hoeft niet helemaal af te zijn. Wel moet duidelijk zijn welke verbeteringen nog gedaan moeten worden en hiervoor moeten afspraken gemaakt worden. Ook moeten de kernkwaliteiten en potentie duidelijk zijn.

Kan ik een deel van de prijs afhankelijk maken van toekomstige prestaties?
Dit is zeker een optie die de koper vertrouwen geeft en jou de zekerheid biedt op een hogere uiteindelijk opbrengst. Een mix van vast en variabel deel in de prijs is daarom een veel voorkomende constructie.

Wat als de website minder opbrengt na de verkoop?
Afspraken over garanties op de prestaties kunnen teleurstellingen voorkomen. Ook transparantie over mogelijke uitdagingen is belangrijk. Blijf daarna beschikbaar voor ondersteuning aan de nieuwe eigenaar.

Kan ik meerdere websites tegelijk verkopen?
Dit is zeker mogelijk en kan interessanter zijn voor geïnteresseerde partijen. Let er wel op dat elke website individueel in kaart gebracht en gepresenteerd wordt.

Hoe zit het met domeinnamen en licenties?
Alle eigendommen en rechten dienen vanzelfspreken volledig en rechtmatig overgedragen te worden. Regel dit netjes met contracten.

Hoe vind ik geïnteresseerde kopers?
Via advertenties op brancheforums, het inschakelen van een makelaar, direct benaderen van potentiële kopers of via berichten op social media en je eigen kanalen.

Hoe zit het met de betaling?
Meestal alles direct bij verkoop, soms gefaseerd. Kopers vragen vaak om een betalingsgarantie voor het geval de cijfers tegen gaan vallen. Wees realistisch over zo’n constructie.

Kunnen meerdere partijen tegelijk interesse tonen?
Zeker mogelijk. Geef dan duidelijk aan wanneer je een beslissing neemt en houd gesprekken gelijktijdig gaande tot er een deal is. Zo voorkom je teleurstelling bij de overige gegadigden.

Wordt de prijs nog onderhandeld als ik een makelaar inschakel?
Ja, meestal bemiddelt een makelaar totdat er een overeengekomen prijs is. De makelaar pakt een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs, niet van het oorspronkelijke vraagbedrag.